-EN-
 
 

FOURLIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Ιωαννης Κωστοπουλος του Αθανασιου

Σύμβουλος, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Μέλος Επιτροπής Ελέγχου, Μέλος Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και Αμοιβών

 

Προσωπικά Στοιχεία:
Υπηκοότητα: Βρετανική
Έτος Γέννησης: 1956
Κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας
 
 
Πρόσφατες Θέσεις Εργασίας:
 • Ανεξάρτητο Mη Εκτελεστικό Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Frigoglass A.B.E.E (από το 2015)
 • Ανεξάρτητο Mη Εκτελεστικό Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΟΥΡΛΗΣ Α.Ε. Συμμετοχών (από το 2007-2021) και της θυγατρικής εταιρείας Housemarket Α.Ε. (από το 2016). Πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου και των δύο εταιρειών.
 • Μέλος του εποπτικού συμβουλίου Austriacard AG. (από το 2016)
 • Ανεξάρτητο Mη Εκτελεστικό Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της DMEP Ltd, Λονδίνο (από το 2020)
 • Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της CCML Consulting Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο) (από το 2018)
 • Ανώτατος Σύμβουλος στην PwC’s Συμβουλευτικές Υπηρεσίες σε θέματα στρατηγικής ανάπτυξης και εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων (από το 2018)
 
Προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία:
 
2015-2020 SETE S.A. Γενεύη και SETE Ltd (Λονδίνο). Ανώτατος Σύμβουλος. Γενεύη και Λονδίνο.
Έχοντας σαν έδρα τη Γενεύη, τη Ζυρίχη και στη συνέχεια το Λονδίνο εργάστηκε ως ανώτατος σύμβουλος μεγάλης οικογενειακής επιχείρησης. Εξειδικεύτηκε στην επιχειρηματική στρατηγική, σε επενδυτικά πλάνα και στην μελέτη αναπτυξιακών και λειτουργικών προδιαγραφών.
 
 
2007-2015 Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου. Αθήνα.
Από το 2007 έως το 2015 ως Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ηγήθηκε ενός ιδιαίτερα καινοτόμου προγράμματος μετασχηματισμού και βελτίωσης της αποδοτικότητας που οδήγησε σε διπλασιασμό της κερδοφορίας του Ομίλου και ενίσχυσε την παραγωγικότητα ενώ παράλληλα αναβάθμισε και ανανέωσε την γραμμή παραγωγής στοχεύοντας σε διαρκή και σταθερή βιωσιμότητα. 
 
 
2004-2007   Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.   Εκτελεστικό Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Αθήνα.
Υπεύθυνος για τη Διεθνή και Εγχώρια Λιανική δραστηριότητα, καθώς επίσης για την Ανάπτυξη Επιχειρηματικής Στρατηγικής. Ξεκίνησε την ανάπτυξη καινούριας στρατηγικής έτσι ώστε να ενδυναμώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των βασικών δραστηριοτήτων του ομίλου, να επεκτείνει το στίγμα του και να τον μετατρέψει από τοπικό παίχτη διύλισης πετρελαίου σε περιφερειακό και ευρύτερο όμιλο ενέργειας. 
 
 
2001-2003 ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε. Διευθύνων Σύμβουλος. Αθήνα. 
Ως Διευθύνων Σύμβουλος, οδήγησε σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους, ενισχύοντας γενικότερα την ανταγωνιστικότητα και χτίζοντας το μερίδιο αγοράς στην εγχώρια αγορά. Στη συνέχεια,
ακολούθησε μία καινούρια περιφερειακή στρατηγική ανάπτυξης που οδήγησε σε συγχώνευση με τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. και δημιούργησε έναν όμιλο με όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αναμετρηθεί με αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
 
 
1997-2000   Johnson & Johnson.   Αθήνα και Τσουγκ.  Περιφερειακός Διευθυντής, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Όντας Περιφερειακός Διευθυντής, ηγήθηκε του εμπορικού τμήματος της J&J στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπου περιείχε δέκα λειτουργικές θυγατρικές εταιρείες, κατά τη διάρκεια δύσκολης οικονομικής περιόδου. Κατόρθωσε μία επιτυχημένη ανάκαμψη και διασφάλισε τη σταδιακή στροφή στην κερδοφορία και τη θετική ρευστότητα καθώς επίσης διασφαλίζοντας παράλληλα ένα διαρκές μελλοντικό μονοπάτι βιωσιμότητας.
 
 
1992-1997   Diageo Plc - METAXA.  Αθήνα και Λονδίνο. Διευθύνων Σύμβουλος.
Ως Διευθύνων Σύμβουλος της DIAGEO’s στην Ελλάδα εκτέλεσε την εξαγορά του αποστακτηρίου METAXA, ήταν υπεύθυνος για την μετατροπή και την αφομοίωση οικογενειακής επιχείρησης σε Όμιλο παγκόσμιας εμβέλειας. Η επιχείρηση μετετράπη και ανταποκρίθηκε επιτυχώς και κέρδισε σημαντικό μερίδιο αγοράς και διαρκή κερδοφορία για πάνω από περίοδο 6 χρόνων.
Συμπληρωματικά με τον ρόλο του ως Διευθύνοντος Συμβούλου, συμμετείχε επίσης ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος για δύο μεγάλες πρωτοβουλίες της Diageo.
 
 
1986-1991 Booz Allen & Hamilton. Διευθυντής. Λονδίνο.
Ως Διευθυντής του γραφείου στο Λονδίνο ηγήθηκε τη διοίκηση της συμβουλευτικής εταιρείας, μύησε, οδήγησε και  ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε αρκετά καθήκοντα στρατηγικής ανάπτυξης για σημαντικούς πελάτες στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στον καταναλωτικό τομέα αγαθών. Πολλά έργα οδήγησαν να επαναλάβει τις εργασίες σε πολλών εκατομμυρίων έργων πελατών στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.
 
 
1982-1986 Chase Manhattan Bank. VP. Νέα Υόρκη και Λονδίνο.
Εργάστηκε ως βοηθός Διαχείρισης Διαθεσίμων στον εταιρικό τομέα στην Νέα Υόρκη για 2 χρόνια και ως Αντιπρόεδρος στο Εταιρικό Χρηματοοικονομικό τμήμα στο Λονδίνο παρέχοντας συμβουλές για τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και χρηματοδότησης Ευρωπαίων πελατών.
 
 
1980-1982 Procter & Gamble. Brand Manager. Γενεύη.
Ως Brand Manager στον τομέα των Εξαγωγών & σε εξειδικευμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ήταν υπεύθυνος για τη διαφήμιση του ευρύτερου χαρτοφυλακίου των επώνυμων προϊόντων της  P&G στις Αραβικές αγορές και για τη διαχείριση των σχέσεων των τοπικών αντιπροσώπων. 
 
 
Συμμετοχές σε Βιομηχανικούς Συλλόγους:
2008 έως 2015 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, Ελληνική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
2011 έως 2015 Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Βιωσιμότητας του ΣΕΒ.
2005 έως 2009 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του IOBE, Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών)
 
 
Εκπαίδευση:
BSc Honours in Economics - University of Southampton UK
MBA - University of Chicago USA 

 
 
    Επικοινωνία 
 • Τηλέφωνο: 210 629-3000
 • Email: info@fourlis.gr
 • Διεύθυνση: Σωρού 18-20
  Κτίριο Α', Μαρούσι Τ.Κ. 15125
© 2021 FOURLIS Group. All rights reserved. Powered by iBox