-EN-
 
 

O Όμιλος

FOURLIS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

 

 

Ιστορική Αναδρομή

 


Δεκαετία 1950


Η ιστορία του Ομίλου ξεκινάει το 1950 με την ίδρυση της Α. Φουρλής & ΣΙΑ Ο.Ε. από τον Αναστάσιο Φουρλή, με τον οποίο στη συνέχεια συνεργάζονται και οι άλλοι τρεις αδελφοί Φουρλή, Στέλιος, Ιωάννης και Ηλίας. 
Η εταιρεία ξεκινά με την εισαγωγή και το εμπόριο ηλεκτρικών συσκευών από την Γερμανία έχοντας την αποκλειστική αντιπροσωπεία των κορυφαίων Brand names της εποχής, τις κουζίνες, τα αερόθερμα και τους απορροφητήρες Junker + Ruh, τα ηλεκτρικά ψυγεία Linde και τα ραδιόφωνα ERRES.

 


Δεκαετία 1960


To 1965 η εταιρεία αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία όλων των απορροφητήρων αμερικάνικης προέλευσης. Τον Απρίλιο του 1967 αναλαμβάνει την εισαγωγή, συναρμολόγηση και διάθεση των τηλεοράσεων RCA και Westinghouse καθώς επίσης και την συναρμολόγηση τηλεοράσεων για τρίτους στο εργοστάσιο της εταιρείας στην οδό Πειραιώς.    

Σχεδόν ταυτόχρονα αναλαμβάνει την διανομή των πλυντηρίων Philco.

Tο 1968 η εταιρεία με την προσθήκη του βιομηχανικού κλάδου αλλάζει επωνυμία σε ΑΦΟΙ ΦΟΥΡΛΗ ΑΕΒΕ. Την ίδια χρονιά ξεκινά και η κατασκευή απορροφητήρων που της δίνει το προβάδισμα του leader στην αγορά, γεγονός που διατηρεί μέχρι σήμερα.

 


Δεκαετία 1970


Το 1973 η εταιρεία μεταφέρεται από την Αθήνα στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στο 17ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας. Ένα χρόνο αργότερα το 1974 μεταφέρει το εργοστάσιο σε κοντινό νέο κτίριο όπου συνεχίζεται η συναρμολόγηση τηλεοράσεων και η κατασκευή απορροφητήρων. 

Το 1975 αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό σταθμό στην πορεία της με την ανάληψη της αποκλειστικής αντιπροσωπείας όλων των ηλεκτρικών συσκευών της General Electric.

Τρία χρόνια αργότερα το 1978 αναλαμβάνει την συναρμολόγηση και εμπορία των τηλεοράσεων TELEFUNKEN.

 


Δεκαετία 1980


H τέταρτη δεκαετία βρίσκει την εταιρεία σε πλήρη άνθιση, η ΑΦΟΙ ΦΟΥΡΛΗ ΑΕΒΕ καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του Ελλαδικού χώρου.

Το 1982 εισάγει και διαθέτει στην Ελληνική αγορά τις ηλεκτρικές συσκευές με την επωνυμία NEFF κάνοντάς την σύντομα leader στο χώρο των εντοιχιζόμενων ηλεκτρικών συσκευών. Την ίδια χρονιά οι συνθήκες της αγοράς με τον έντονο ανταγωνισμό της Άπω Ανατολής οδηγούν στην κατάργηση των γραμμών συναρμολόγησης τηλεοράσεων.

H διοίκηση της εταιρείας διαβλέποντας από πολύ νωρίς την σπουδαιότητα του χρηματιστηρίου εισήγαγε τον Απρίλιο του 1988 το σύνολο των μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

 


Δεκαετία 1990


H πέμπτη δεκαετία της FOURLIS είναι η εποχή της μεγάλης επέκτασης σε άλλους κλάδους. Κατανοώντας πολύ γρήγορα την συνεχώς ανερχόμενη δύναμη της λιανικής και γνωρίζοντας τις προοπτικές της, τον Ιανουάριο του 1993 η εταιρεία εξαγόρασε  το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

H ανάγκη επέκτασης στο εξωτερικό και η αλλαγή των πολιτικών συνθηκών στην Ανατολική Ευρώπη οδήγησαν το 1996 στην ίδρυση της Genco Romania SRL και Genco Bulgaria με αντικείμενο την χονδρική πώληση ηλεκτρικών συσκευών. Το 1997 προσετέθη η One Way Technostores ΑΕΒΕ στην λιανική πώληση ειδών πληροφορικής και ασύρματης τηλεφωνίας. Τον Μάρτιο του 1998 ιδρύθηκε στην Κύπρο η TLF Electroline LTD η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χονδρικής και λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών στο νησί. Τον Μάϊο του 1998 εξαγοράστηκε η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών η ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΕΒΕΤΕ.

Στο τέλος του 1998 ιδρύεται η INTARGET A.E. με κύρια δραστηριότητα τις επιχειρηματικές λύσεις μέσω Internet.

Tον Αύγουστο του 1999 αποκτά την δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών της Τσεχίας, Europe Technic SPOL SRO και ταυτόχρονα ιδρύει την εταιρεία χονδρικής Genco Czech LTD.

Στο τέλος του 1999 ο όμιλος αναλαμβάνει το franchise της Σουηδικής ΙΚΕΑ στο χώρο του επίπλου και του οικιακού εξοπλισμού για τον Ελλαδικό χώρο.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης διεθνώς αλυσίδας καταστημάτων αθλητικών ειδών INTERSPORT για την Ελλάδα. Σημαντικός σταθμός είναι η απόφαση της απόσχισης του εμποροβιομηχανικού κλάδου της ΑΦΟΙ ΦΟΥΡΛΗ ΑΕΒΕ και η μετατροπή της από 11/2000 σε εταιρεία συμμετοχών παρέχοντάς της την δυνατότητα να αναπτύξει τις συνέργειες σε όλους τους τομείς μεταξύ των εταιρειών του ομίλου.

 


Δεκαετία 2000


Το 2000 ο Όμιλος FOURLIS συμπλήρωσε 50 χρόνια δημιουργικής πορείας. Εντός του 2000 ολοκληρώθηκε η τελική μορφή της δομής του Ομίλου, με την μητρική FOURLIS A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ να ελέγχει σημαντικό αριθμό θυγατρικών εταιρειών.
Η βασική δραστηριότητα του Ομίλου είναι η ανάπτυξη δικτύων χονδρικής και λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων. Οι δραστηριότητες μας συμπεριλαμβάνουν ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, είδη ένδυσης , έπιπλα και άλλο οικιακό εξοπλισμό.
Ιδιαίτερη σημασία για τον Όμιλο FOURLIS έχουν οι νέες δραστηριότητες στους τομείς οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ, και αθλητικών ειδών INTERSPORT. 
Το 2001 στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου καταστήματος ΙΚΕΑ στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2004 άνοιξε το πρώτο κατάστημα ΙΚΕΑ στην Αθήνα, στην περιοχή του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Η θυγατρική μας INTERSPORT ATHLETICS A.E. ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ανάπτυξης της με 14 καταστήματα αθλητικών ειδών, ενώ στο τέλος του 2005 λειτουργούσαν 24 καταστήματα σε Ελλάδα και Ρουμανία.
Η FOURLIS TRADE και η ΕΥΡΩΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, θυγατρικές στο χώρο της χονδρικής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, συνέχισαν την θετική τους πορεία καθώς οι μάρκες τις οποίες αντιπροσωπεύουν, Samsung / General Electric / Ariston / Korting κ.λ.π., βελτιώνουν συνεχώς τη θέση τους στην αγορά. 
Τον Ιούλιο του 2004 ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με το DIXONS Group για την πώληση της εταιρίας Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ (Κωτσόβολος). 
Στο τέλος του 2005 για πρώτη φορά οι δραστηριότητες της λιανικής αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών μας πωλήσεων. Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται συνεχώς λόγω της ανάπτυξης της ΙΚΕΑ και της Intersport.
Το 2007 ο Όμιλος προχώρησε στην αναδιοργάνωση της Fourlis A.E. Συμμετοχών, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία και την σωστότερη εταιρική διακυβέρνηση. Έτσι διαχωρίστηκε η θέση του Εκτελεστικού Προέδρου από αυτήν του Διευθύνοντος Συμβούλου, πρακτική που ακολουθείται πλέον από τις περισσότερες διεθνείς εταιρείες. 
Το 2007 άνοιξε το κατάστημα ΙΚΕΑ στη Λευκωσία και στις 26 Μαρτίου 2008 άνοιξε το δεύτερο ΙΚΕΑ της Αθήνας και τέταρτο συνολικά. Τον Οκτώβριο του 2009 ξεκίνησε η λειτουργία του καταστήματος ΙΚΕΑ στη Θεσσαλία (Λάρισα) ενώ με το κλείσιμο της δεκαετίας το 2010, ο Όμιλος Fourlis πρόσθεσε στο ενεργητικό του τη λειτουργία ενός νέου καταστήματος ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα.
Παράλληλα συνεχίστηκε η ανάπτυξη των καταστημάτων INTERSPORT φθάνοντας το 2010 τα 55 καταστήματα Intersport σε Ελλάδα (33), Ρουμανία (16), Βουλγαρία (4) και Κύπρο (2).

 

 

 

 


2011 - 2020


Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την κλιμάκωση της κρίσης στη Ελλάδα, με σημαντικότατη επιρροή στην κατανάλωση. Παρά την κλιμάκωση της ύφεσης, ο Όμιλος Fourlis επιδιώκει με προσεκτικές κινήσεις την διαμόρφωση πλαισίου για την αναπτυξιακή προοπτική του, με σημεία αναφοράς τη μείωση του κόστους λειτουργίας και τη διασφάλιση της ρευστότητας.

Το Σεπτέμβριο του 2011 ξεκίνησε η λειτουργία του μεγαλύτερου καταστήματος ΙΚΕΑ του Ομίλου στη Σόφια Βουλγαρίας και το 2012 λειτούργησε το πρώτο σημείο παραγγελιοληψίας (Pick up Point) προϊόντων ΙΚΕΑ στη Ρόδο.

Το 2013 και 2014 ο Όμιλος Fourlis πρόσθεσε στο ενεργητικό του τέσσερα ακόμη νέα σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ στην Έλλάδα (Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο και Κομοτηνή), καθώς και 19 νέων καταστημάτων Intersport. Επίσης ο Όμιλος προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για την ανάληψη των δικαιωμάτων franchise και την ανάπτυξη καταστημάτων “The Athlete’s Foot” σε Ελλάδα και Τουρκία.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του 2014 ολοκληρώθηκε η από-επένδυση από τη δραστηριότητα χονδρικής ηλεκτρικών ειδών.

Σήμερα, το δίκτυο λιανικής του Όμίλου αποτελείται από 8 καταστήματα ΙΚΕΑ, 5 από αυτά στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο, και δυο στη Βουλγαρία. Επίσης λειτουργούν 9 σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ (Ρόδο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή και Καλαμάτα), ένα στο Μπουργκάς Βουλγαρίας από τον Οκτώβριο 2016, ένα στην Φιλιππούπολη (Plovdiv) από τον Δεκέμβριο 2018 και ένα στην Λεμεσό από τον Μάιο του 2019.  Τέλος το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΙΚΕΑ (e-commerce) είναι σε πλήρη λειτουργία και στις τρείς χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία).

Επιπλέον λειτουργούν 121 καταστήματα Intersport, (Ελλάδα 51, Ρουμανία 33, Τουρκία 22, Βουλγαρία 9 και Κύπρο 6) και 16 καταστήματα The Athlete’s Foot (Ελλάδα 14, Τουρκία 3), ενώ σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται τα καταστήματα ηλεκτρονικών πωλήσεων σε όλες τις χώρες.


 

 

 
    Επικοινωνία 
  • Τηλέφωνο: 210 629-3000
  • Email: info@fourlis.gr
  • Διεύθυνση: Ερμού 25
    Κηφισιά Τ.Κ. 14564
© 2023 FOURLIS Group. All rights reserved.